8 de set. 2012

Vic - Restauració del fanal del Drac


Una obra de  Josep M. Pericas i Ramon Collell "picallimes"


A principis d'estiu el fanal de ferro forjat forjat situat a l’angle de migdia de l’ajuntament vigatà, va ser desmuntat  i dut al taller per tal de recuperar  alguns dels seus elements deteriorats per l’oxidació i el pas del temps. Entre aquest elements, a banda de múltiple perforacions a la planxa embotida que conforma el cos de l’animal fantàstic, s’hi trobava una de les dues potes que sostenien (ajudades per la boca de l’ardit dragó) el fanal de l’enllumenat públic  d’aquest racó emblemàtic a la cantonada que formen els carrers de la Ciutat i el de Sant Miquel dels Sants.

La construcció d’aquest element sumptuari que accentua la vistositat de les cases consistorials, va tenir lloc a principis dels anys trenta del darrer segle. L’element forjat coincídí en el temps amb els quatre dracs alats en posició hieràtica que sostenien sengles llumeneres al voltant d’un únic fust de pedra davant per davant de l’antiga Biblioteca Popular Jaume Balmes estrenada l’any 1931 a l’actual plaça del Bisbe Oliba. Aquell canelobre de quatre braços es va mantenir uns quants  uns anys més en servei, malgrat la desaparició de l’edifici bibliotecari a principis dels anys seixanta, però va ser desmantellat definitivament fa dotze anys, amb el que això representa de pèrdua d’un patrimoni interessant i valuós finiquitat en la coincidència de la intervenció urbanística a la plaça del Bisbe Oliba just a l’inici de l’enderroc de l’antic Museu Episcopal.

Es pot observar a simple vista la pèrdua
d'una de les dues potes del drac
El fanal del Drac després de la seva
restauració i reposició 






















L'obra artesanal d’aquests fanals correspon a l’artesà serraller Ramon Collell (àlies Picallimes) . El disseny anà a càrrec l’arquitecte municipal Josep Maria Pericas, reconegut autor de múltiples construccions modernistes vigatanes i dissenyador afamat d’elements sumptuaris, mobles i monuments importants com els dedicats al poeta Jacint Verdaguer a Folgueroles i el de la cruïlla Diagonal- Passeig de Sant Joan de Barcelona.


El GDP celebra la restauració del fanal de Drac de l’Ajuntament de Vic dut a terme per la regidoria de serveis, tot i que manté el criteri, i més en peces excepcionals i catalogades com aquesta, que caldria fer-ne un seguiment i un manteniment periòdics per tal d’evitar posteriors reparacions o pèrdues irreversibles dels seus elements estructurals i decoratius.

GDP  (Setembre de 2012)





Un Canelobre perdut obra dels mateixos autors

Elements d'un bestiari fantàstic, híbrids entre el drac i el cavallet de mar

El mes de març de 1931 s'inaugurava la Biblioteca Popular Jaume Balmes
a l'actual plaça del Bisbe Oliba. Al davant de l'edifici s'hi emplaçà
l'artístic "Canelobre dels Quatre Dracs" obra de Pericas i Collell 




En la mateixa línia apuntada sobre la preservació i rehabilitació dels fanals monumentals i històrics de la ciutat de Vic, el  GDP lamenta la inopinada desaparició del  "Canelobre dels quatre Dracs"  de la Plaça del Bisbe Oliba.Una peça emblemàtica de gran bellesa monumental i treball artístic produïda pels mateixos autors del fanal de l'ajuntament: Pericas i Collell,  i que va presidir la  visual de la plaça davant de la biblioteca popular primerament i després del Museu, enfilerant-se estèticament a l'ombra del cloquer romànic de la Seu de Vic. El canelobre fou desmantellat l’any 1998, sense cap precaució ni  seguiment tècnic, desoint les veus que reclamaven la seva preservació justificada pel seu caràcter monumental, pel seu valor històric de peça única i la seva elegant presència en aquest lloc durant prop de setanta anys. 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada