2 de set. 2012

Sant Cebrià de la Mora i la seva rehabilitació

Recuperació i reivindicació d'un indret del Montseny

patrimoni, natura, fe i país 


Sant Cebrià de la Mora, antiga parròquia rural al bell mig del caient  nord del Pla de la Calma i a mig camí entre el Collformic i Tagamananent. Un indret en plena natura,  vessant muntanyenc entre boscos  de roure continental martinenc i camins de terra roja que conflueixen en un petit altiplà  damunt d'un dels vessants bacs sobre la riera de l'Avencó que remoreja fins Aiguafreda, abans no aboca el seu fil d'aigua al Congost. Talaia amb visió perimetral damunt cims tan  llunyans i emblemàtics com el Canigó, Puigmal, Pedraforca i Montserrat.


Un indret fins fa poc força desconegut, per poc transitat, que continuaria en l'oblit i el marciment sinó fos per l'activitat i compromís dels amics de Sant Cebrià que n'han propiciat el coneixement de la seva existència per tal de preservar la memòria històrica , solidificar el conjunt de l'ermita i antiga parròquia, refer els camins i celebrar com a colofó festiu i reivindicatiu, un Aplec anual en la diada festiva del Sant. 

Proper Aplec i inauguració del Pedró
Aquesta festa, trobada i Aplec amb la celebració de la Missa en honor al Sant, serà el proper diumenge dia 16 de setembre al matí. Una diada en la que tindrà lloc com a acte especial la benedicció del nou pedró que els amics de l'ermita han arranjat darrerament al redòs de l'església que presideix aquest magnífic mirador "montsenyenc" , roda de botó visual d'una panoràmica que abasta llunyament des del Canigó fins al Montserrat 


Les imatges que aportem tot seguit són una mostra de la bellesa de l'indret, la fortalesa de l'església romànica encara en peu i dels treballs de restauració i construcció del nou pedró realitzats durant els darrers dies del passat mes d'agost. 






















































La Creu del Pedró de Sant Cebrià ja és apunt  (dissabte dia 8 de Setembre)


El matí del dissabte dia 8 de setembre s'ha col.locat la creu de ferro al nou pedró de la Móra.
El manyà d'Aiguafreda, Isidre Vallbona, de Can Lenci, ha fet aquesta nova creu al seu taller de forja i ell mateix la col·locada damunt del pedró d'obra de pedra rogenca aixecat prèviement pels amics i col.laboradors de la Móra durant les darreres setmanes.

Aquest artista del ferro ja va fer i havia regalat anteriorment del seu propi pecuni, les creus de diversos pedrons d'esglésies del Montseny, com la Castanya, Sant Isidre de la Figuera, Aiguafreda de Dalt, etc, També han sorgit de les seves mans destres diferents làmpades d'artesania en ferro instal.lades en el el seu moment a l'esglésies de St. Cristòfor de la Castanya i d'Aiguafreda de Dalt, essent especialment reconegut popularment per tots aquests treballs  d'embelliment dels nostres racons i monuments històrics com el "forjador del Montseny".  

L'aiguafredenc Isidre Vallbona  també té altres obres seves emplaçades en llocs tan rellevants i especials, com la plaça del santuari de la basílica de la Verge de Montserrat (*)on va obrar el grup de fanals  forjats que encerclen i il.luminen aquell magnífic espai públic, davant de la monumental façana del monestir. Treballs de forja que podeu observar gràcies a les imatges penjades en el seu bloc particular i que us avancem en primícia aquí mateix :      http://isidrevallbona.blogspot.com.es/p/creacions-lampades-de-montserrat.html







Un pedró, no és ni més ni menys que el "Comunidor" de la parròquia.
Des d'aquest lloc exterior es practicaven els conjurs i les oracions 
contra les tempestes. Es tracta d'espais molt comuns, en alguns llocs més 
complerts que en altres on els podem reconèixer per un teulat de quatre 
vessants a mode d'atri destinat tanmateix  a aquesta finalitat.






  Els fanals de la plaça de la basílica de Montserrat 

  una obra de l'artesà-forjador Isidre Vallbona                           






















*Podeu veure més obra de l'autor al seu Blog personal



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada