14 de nov. 2011

Visita guiada pel barri del Sucre de Vic

El diumenge dia 13 de novembre, Miquel Cañellas, secretari i coordinador del GDP, va ser l'encarregat de conduir,a petició dels mebres de l'Associació de Veïns del Barri del Sucre i l'àrea de participació ciutadana de l'Ajuntament, una visita guiada per aquest barri de ponent de la ciutat. Aquest barri, avui extèns i populós que termeneja amb el traçat del ferrocarril, el riu Meder, l'antic mas del Nadal i la capella de Sant Sixt al cantó de ponent, s'havia considerat fins fa ben poc, un extrarradi de la ciutat destinat bàsicament a indústria i serveis, des que s'instal.là (any 1893) la Sucrera de Vic, precisament per la proximitat de les vies i més endavant (anys 50) pel traçat de l'antiga N-152.

La visita que va comptar amb un grup nodrit d'assistents, es va il.lustrar "in situ" amb fotografies d'època, per tal de veure com era el païssatge i els llocs per on transcorria la caminada, en temps més reculats.  El grup de caminants va poder visitar i conèixer llocs tan emblemàtics i vestigis de la zona com són: la torre dels Frares, el Campus de Miramarges, Estació del ferrocarril i vivendes dels primers ferroviaris, la  Sucrera i passera del Sucre, els refugis antiaeris de l'Estació, antics conreus de l'Horta Nova, viaducte de l'antiga carretera N-152, el  llegat perdut de l'antiga llangonisseria Riera i finalment, a les envistes del  Mas Nadal, avui ocupat per les instal.lacions del Club Patí Vic, el grup va  cloure la visita davant l'esglesiola romànica de Sant Sixt.  Una bonica estructua, original del segle XI, tot i que amb modificacions sofertes a partirs del segle disset, molt ben conservada i mantinguda pels seus priopietaris, que van possibilitar al grup l'accés al seu interior.

La visita guiada, va servir, a banda del reconeixement del propi espai i territori, per prendre consciència del llegat d'edificacions emblemàtiques que cal preservar i mimar: Torre dels Frares i la Sucrera, passera del Sucre i d'altres que caldria recuperar com els refugis antiaeris del barri de l'estació encara pendents d'un pla de recuperació. Finalment, en el repàs d'elements patrimonials de la zona, Miquel Cañellas es va referir a les pèrdues lamentables ocorregudes els darrers anys:  es tracta del pont de ferro del ferrocarril, desaparegut l'any 2003 i  de l'enderroc de la magnífica llangonisseria de can Riera, a la carretera de Prats, desapareguda l'any 1980. Dues "joies" inexorablement perdudes físicament per al llegat del barri del Sucre i de la ciutat.











ELS ELEMENTS PERDUTS... I ELS OBLIDATS





...nota de l'ajuntament de Vic al seu Bloc. ajvic.cat


PASSEJADA HISTORICA PEL BARRI DEL SUCRE

L'AAVV del Sucre inicia aquesta tardor un seguit de passejades lúdiques amb l'objectiu de conèixer el patrimoni històric i natura del barri i fomentar la interrelació entre el veïnat. Les caminades compten amb el suport de l'Àrea de participació de l'Ajuntament de Vic a través de la dinamització comunitària que es porta a terme en el barri. Les passejades pel barri començaran el diumenge 13 de novembre i s'aniran repetint cada primer diumenge del mes. Acompanyats per en Miquel Canyelles, els veïns i les veïnes tindran l'oportunitat de reviure la història del Sucre, conèixer el creixement urbanístic que ha viscut el barri al llarg dels segles i descobrir-ne els edificis més significatius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada