20 de set. 2011

UN PASSATGE DECRÈPIT - FOTO DENÚNCIA

UN PASSATGE DECRÈPIT QUE MEREIX UNA MAJOR ATENCIÓ

L’únic pas sota porxo entre habitatges que resta visible a la ciutat de Vic

El passatge no es obra de catàleg ni es troba a l’interior del nucli antic de Vic, forma part indestriable d'un dels vells carrers d'accés a la ciutat. Es tracta d'un pas sota porxo que transcorria lliurement des de l’antic convent dels Trinitaris (segle XVII) fins a les hortes del Molí d’en Prat. En l’actualitat, des del carrer de Sant Pere fins al Parc d’en Balmes, tot creuant la placeta interior de Santa Cecília, al costat del cafè de l’Orfeó.  Passos com aquest encara en podem trobar en moltes poblacions semblants a Vic (Berga, La Bisbal, Girona etc.). Són passatges entre antics calls que en el seu cobricel uneixen dos sectors d’un mateix habitatge que traspassa com si d'un pont es tractés, d’una banda a l'altra de carrer. Antics calls i places vigatanes desaparegudes com el carrer de la Cort, Plaça de la Rosa, carrer del Veguer o el mateix carrer dels Arcs o el del Pont,  ja delaten l’existència de passos sota estatges semblants al que presentem en aquestes imatges. Es tracta de l'únic vestigi vigatà d’un  tipus d’espai urbà desaparegut pràcticament del tot.

Es per això que davant del que representa un únic model pervivent d’aquest tipus de construcció a la nostra ciutat, el Grup de Defensa del Patrimoni, denuncia i lamenta la deixadesa total d’aquest passatge únic 

Denuncia que es concreta en tres punts: 

A) Instal·lació aèria recent d’escomesa elèctrica acolorida i no dissimulada damunt l’arc d’entrada del passatge que enlletgeix tot el conjunt. 

B)  Instal·lacions interiors en quadres de registre permanentment embrutits i pintats amb grafits  

C) Desaparició pràctica i total de les llambordes originals de l’antic empedrat (mai sostret ni canviat fins al moment) “esborrades" recentment  sota una capa barroera de ciment sobrer, inadequat i innecessari.

Per tot això el GDP, insta als responsables de patrimoni i cultura de l’Ajuntament de Vic , que prenguin nota de l’afectació patrimonial produïda en aquest espai urbà de caràcter històric per tal que s’esmenin  les actuacions impròpies  i les instal·lacions inadequades que afecten tot el conjunt.


Grup de Defensa del Patrimoni (Vic-Osona)



Una instal.laciò electrica a la vista, totalment inadequada i agresiva
que corona l'arcada a l'entrada al passatge de la placeta de Sta. Cecília 

Detall dels grafits i cartells que malmeten la visual
interior  del passatge

La capa de ciment damunt les llambordes
és totalment inadequada a l'entorn del lloc 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada