13 de juny 2011

Fonts dels Frares: patrimoni natural i cultural


EL GDP INSTA L’ARRANJAMENT DEL PARATGE
A L’ENTORN DE LA FONT DELS FRARES

La restauració  de la deu d’aigua i del paratge de les Font dels Frares hauria de ser la cirereta del pastís d’aquest treball de millora i agençament d’antics paratges vora riu, que es va reprendre amb força, des de la regidoria de medi ambient de Vic, al llarg de la darrera legislatura.



Diversos membres del Grup de Defensa del Patrimoni Vic Osona, han estat seguint amb interès els darrers mesos la neteja  i recuperació del bosc i camins de ribera ran dels rius Gurri i Mèder al seu pas per Vic. Uns treballs positius i útils per a la recuperació del medi natural i molt aptes per al gaudi dels ciutadans que a diari transcorren, tot passejant, per aquests camins. Una feina feta per l’anterior consistori la qual desitgem que es mantingui, millori i no caigui novament en l'oblit. 




Vistes del Montseny al llarg del recorregut, camí de la font


La ciutat de Vic des de la font dels Frares
 D’una banda el GDP pren per positives les indicacions que han situat el pou de Glaç al mapa del recorregut. Amb tot, no s'ha practicat  cap treball de manteniment ni de protecció a la cel·la del pou. Resta per tant  una possible adequació del seu interior com a sala de petit format apta per a activitats mediambientals, musicals, poètiques etc. tal com el GDP ja ha suggerit en altres ocasions. Per un altra cantó i per implicació personal d’un membre del nostre grup, es va animar a través de la  regidoria de Medi Ambient de Vic a recuperar la zona del riu Gurri

  
Grup inicial en la visita del mes de gener de 2011
 salvaguardant-ne els elements patrimonials. És per això que ens hem de felicitar finalment per les tasques dutes a terme entre el meandre de Benages fins la font del Bruguer, on quedaria pendent arranjar la sèquia que transcorre uns metres  en paral·lel al camí del pont gòtic del mateix indret. En aquesta mateix sentit, hem de recordar que, fa poques setmanes es va fer una inauguració simbòlica d'un dels trams en què s' hi ha posat senyalització en mètode braille, prop de l’Horta Fonda.
Descobrint la deu de la fonts dels Frares
Una decisió i un tractament d'un espai natural adaptat del tot encomiables.Però és  precisament a la zona propera al meandre de Benages on en converses amb els tècnics de Medi Ambient es va insistir en la recuperació d'una font talment  ben emblemàtica: la Font  dels Frares, ja en terme de Sta Eugènia de Berga, però d’una gran tradició per als vigatans. Després d'una petita sortida organitzada el passat mes de gener a través d'una xarxa social es va fer una visita a la zona, junt amb autoritats dels dos municipis, per tal de poder dur 




Detall de l'origen freàtic de la deu de la font
a terme una inspecció visual de la zona i animar 
a la recuperació d'aquesta llera,  bosc i paratges de ribera, adjunts a la riera de Vilalleons; lloc on es trobava la deu de la “mítica” font. El diumenge dia 5 de juny,  i després d'un intent anterior, no reeixit, Albert Bagué, membre del GDP, va redescobrir  la  Font dels Frares, enterrada sota una quantitat de sediments de la riera i d’un bon gruix de vegetació que en dissimulava la seva localització.

El lloc és freqüentat encara avui  per veïns de Vic que arriben cada cap de setmana sense conèixer la ubicació exacta d'una font que ja donaven per desapareguda. El record dels anys no s'ha esborrat i l'afany per recuperar els païssatges de la infantesa ha menat altra volta molta gent a aquest lloc amb l'esperança de retrobar la petja bucòlica de tantes tardes de jocs d'estiu, viscudes en temps molt més austers on els paratges vora el riu i propers a la ciutat eren ocasió per a la petita pesca, el bany furtiu, els anissos blancs engolits sota el raig frescal de la font o la ridorta fumada a cremadent. Paratges i païsatges de la Plana, fonts de casa, indrets coneguts, populars, estimats i respectats per grans i petits. 

Ara que ha florit novament, després de tants anys d’oblit, la deu d’una font emblemàtica, des del  GDP proposem, als responsables polítics dels dos municipis veïns (Vic i Santa Eugènia),  que s’acabi de rehabilitar aquest espai natural a l’igual que s’han recuperat, aigües avall, les fons del Pas i del Bruguer. Una rehabilitació que hauria de contemplar la canalització de la font i una millora de l’entorn, apte per al camí el descans i la trobada. Al mateix temps la proposta del GDP s’amplia a recuperar o catalogar les rescloses de l’entorn, origen d’antigues sèquies d’horta o molins propers a l’indret d'aquesta font d'arrels tan populars.Tots ells són elements importants del passat dels dos municipis veïns.


  GDP  (Vic-Osona)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada