4 de juny 2011

Centelles: una visita ben aprofitada

Juntament amb els Amics del Campanar d'Esparreguera, el dissabte dia 4 de juny, membres del Grup de Defensa del Patrimoni vam visitar l'església i campanar de Centelles i alguns dels racons més característics i històrics de l'antiga vila comtal. Ho vam fer de la mà de dos centellencs de talla: Imma Valldeneu, filla del darrer campaner de l'església arxiprestal i de Josep Sobrino, professor de l'Institut de Vic, actual membre del GDP.

Després de recórrer pam a pam els vells carrers de la sagrera del poble, reconèixer l'antiga muralla i la ubicació dels seus portals: el Portal Nou, el de Sant Martí i el de Sant Antoni, ens vam encimbellar a la seva  altívola torre de campanar de 37 metres d'alçada. Aquesta magnífica talaia amb vistes al Montseny, La Calma, La Garga, la Costa de Ponent i el Pla de Balenyà , compta amb un grup de quatre campanes per als tocs de caire religiós i dues més de civils per al rellotge al pis superior, enclavades el bell mig d'una estructura de forja de gran vàlua artística.

El campanar degudament rehabilitat i ben conservat, és la talaia més vistosa de la tradicional  Festa del Pi que se celebra el darrer dia de l'any, amb gran estrall d'escopetes i trabucs, tot galejant, -des del campanar estant- a lloa i honor de la patrona de Centellas, Santa Coloma.




"Es de pedra, altiu i noble
i s'enfila cel amunt,
té sempre la veu apunt
per parlar al nostre poble"
Llegint sentiments del campanar
Primers moment: la il.lusió de la trobada 
         


Les explicacions prèvies i necessàries
Tocs, campanes i històries vàries

"Amb flaire de pi i de poma,
 de festa amarat i xop,
repica quan ve Sant Llop
i també Santa Coloma"
            



Abans de la foto final de la visita

    
 



El ferratge del campanar civil. Gàbia metàl·lica del cimal del campanar on hi pengen les dues
campanes del rellotge. L'obra d'un ferrer centellenc que ha deixat la seva emprempta, en una peça d'artesania monumental de gran vàlua artística.


Una teranyina filtrant el cel. Així ens apareix aquesta peça del gabial superior de les campanes del rellotge de l'església arxiprestal de Santa Coloma de Centelles. Al seu redòs pugen el darrer dia de l'any els 20 galejadors decidits a sorts  per despertar, a trets d'escopeta i trabuc, el fràgil somni de la Santa  per retre-li l' homenatge de tot un poble que venera les seves tradicions.






 
LA NOSTRA VISITA AL CAMPANAR DE CENTELLES
 ....ara en "Vimeo" i  You Tube                               


* si preferiu visualitzar-lo en Alta Definició podeu fer-ho a través del següent enllaç  ...













UNA DENUNCIA PATRIMONIAL.......
......................"un blasó amb via d'aigua"................


Deambulant pels carrers i plaça de la vila de Centelles, vam fixar-nos en la bellesa de l'imponent blasó que presideix l'antic Palau dels Comtes. Bellesa i noblesa si no es veiessin  "erosionats" per una manca de manteniment, potser per un oblit interessat causat per la nul·la implicació afavorida per allò que passa sovint en les coses públiques de béns privats: que tothom n'és responsable i ningú s'en ocupa .

La memòria històrica, la bellesa de la peça, la voluntat de preservar les arrels del la vila, haurien de posar en marxa els mecanismes necessaris a través de les institucions pertinents (Ajuntament, Diputació, propietaris etc.) per fer front a una degradació que només necessita -per aturar-la de cop- una simple intervenció d'emergència. Es tracta de segellar la fisura del balcó que facilita la via d'aigua que degrada la peça; tan sols això. Més endavant s'haurà d'estudiar la restauració de tot el conjunt del Palau...i del blasó.


GDP (Vic-Osona)                             







 
                                                                             

 Només cal observar la imatge del blasó dels Centelles i adonar-se del que es pot esperar d'aqui  a poc temps si no s'actua amb certa celeritat




Façana amb balconada, portal i blasó del casal dels Comtes de Centelles.
Una edificació històrica i notable a preservar












                               


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada