7 de maig 2012

Els campanars protagonistes


Amb la celebració del Dia de la Memòria, un bon grapat de campanars de Catalunya prendran ben aviat  un protagonisme inusual. Des del punt de vista patrimonial, el GDP advoca per fer d’aquesta celebració, més enllà del que els seus organitzadors propugnen i que reproduïm tot seguit amb goig , una ocasió per a descobrir aquest monuments arquitectònics presents en cada vila i poble, reconèixer-los com a part de la nostra cultura i patrimoni i redescobrir el so de les seves campanes. 


Unes campanes que han estat secularment , no tan sols avisadors litúrgics, sinó també eines importants al servei de la població civil en el seu ús habitual per a diverses comeses : apaivagar la tempesta, avisar en cas de foc, atac de tropes, tancament i obertura de les portes de muralla, festes, defuncions, naixements etc. Avui, grups promotors com els Amics del Campanar d'Esparreguera, Campaners de Cervera o la Confraria de Campaners de Catalunya, organitzen  concerts, tocs de festa o visites guiades als seus campanars. Grups implicats des de fa temps com els que citem i que hem conegut són un exemple del que cal fer per no deixar morir d’inanició un element arquitectònic: el campanar,  i uns instruments valuosos: les campanes, presents secularment a la nostra cultura i pal de paller, pel que fa als campanars, que singularitza l’entorn urbanístic i la visual històrica dels nostres pobles, viles i ciutats. El ressorgir de nous grups, que en contacte amb la parròquia del poble assumísin el compromís de mantenir amb cura i endreçat el  campanar i promoguesin des de la seva galeria o terrat, activitats entorn de les campanes i els campaners, seria un bon fruit i un autèntic ressò d'aquesta  celebració. Es un bon moment per a la implicació patrimonial de grups de voluntaris a campaners, per a gaudir novament del nou so que ve d'antic. Qui s'hi apunta ?
























EXTRACTE DEL COMUNICAT DE LA COMISSIÓ ORGANITZADORA

A les set de la tarda,(del dia 10 de juny) cal que brandin totes les campanes, en record de tots els que han defensat la llengua catalana - Aquest dia s'escau el 110è aniversari de la mort de Jacint Verdaguer




Volem informar-lo de la nostra intenció de celebrar el “ Dia de la Memòria”
Aquesta idea va néixer d'unes reflexions on es va veure clar que els nostres avantpassats mereixien un reconeixement perceptible arreu del país.

Ens ha semblat que una manera senzilla, popular i emotiva de fer-ho és que en una hora determinada sonin totes les campanes. Això es començarà de fer aquest any 2012 i serà el dia 10 de juny, aniversari de la mort de Jacint Verdaguer, a les set de la tarda. Seria bo que aquesta iniciativa fos complementada a cada localitat amb iniciatives pròpies. En algunes poblacions (Vic, Olot, Sant Joan de les Abadesses, Puigcerdà...) hi haurà una coral que cantarà “El cant de la senyera”.





                                                                                         La Comissió








Obriu l'enllaç :     http://www.diadelamemoria.cat/














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada