20 de maig 2012

Dia de la Memòria:Campanades d'Homenatge




















Coneguem, protegim i defensem els nostres campanars


Des del Grup de Defensa del Patrimoni (GDP) i durant els transcurs dels quatre anys de la  seva creació, hem seguit a través d’informacions, notícies,  cròniques i crítiques diverses les reformes del cloquer de la parròquia de la Pietat (2008-2009) i la rehabilitació del campanar de la Catedral de Vic. Una rehabilitació, aquesta darrera,  que es va donar per acabada amb  l’acte inaugural que va tenir lloc el proppassat dia 31 de març, dia del Mercat del Ram a Vic, amb l'assistència del President de la Generalitat.

L’avinentesa de posar els nostres interessos i compromisos  com a grup associatiu en la defensa no tan sols del patrimoni monumental i històric en general sinó també i més concretament en el que representa el llegat monumental dels campanars de Vic i la seva conjuntural rehabilitació, ens ha menat involuntàriament  no tan sols a augmentar productivament el nostre interès i sensibilitat per aquests gegants de pedra, sinó també a mantenir i a obrir contactes amb persones i associacions relacionades  amb el món de les campanes i els campanars. No cal dir que aquest fet, força desconegut inicialment per nosaltres, ens ha enriquit a tots.

Es per això que a principis del 2011, encetàvem un contacte amb l’Associació dels  Amics del Campanar d’Esparreguera que ens van visitar en una de les seves sortides corporatives a fi efecte de conèixer alguns racons entranyables de la ciutat de Vic i pujar junts al campanar de la Pietat acabat de rehabilitar amb la restitució de l’antiga coberta barroca de forma cònica i teules vidriades. Pocs mesos després el GDP tornava a ser l’amfitrió del grup d’Esparreguera,  amb una nova visita, en aquesta ocasió al nucli antic de Centelles i l’ascensió posterior  a l‘imponent campanar barroc de la parròquia de Santa Coloma. Una atalaia magnífica des d’on es divisen les restes de l’històric castell de Sant Martí de Centelles, l’altiu Montseny i els cingles de Bertí.

Aquests contactes i visites així com les explicacions tècniques que ens va fer  en Josep Teruel, campaner i president de l’entitat, les podeu veure a través dels vídeos enllaçats que us oferim més endavant.  Al costat d’aquestes filmacions podeu seguir a través del nostre Bloc alguns d’aquests articles signats que fan referència als campanars de Vic, la seva rehabilitació i la seva història així com alguns dels posicionaments del GDP entorn d’aquestes intervencions, no sempre en coincidència  amb els criteris de restauració i rehabilitació dels gestors i responsables de cadascuna de les obres relacionades.

Amb aquesta nota el GDP, a través del Web social  http://www.diadelamemoria.cat/ Campanades d’Homenatge, felicita la singular iniciativa i  s’ajunta a divulgar i enriquir aquest pòsit cultural i patrimonial d’uns “pals de paller”  monumentals de les nostres viles i pobles i que van més enllà del seu significat litúrgic tradicional . Els campanars han estat veu del poble, poder de convocatòria i icona de l’arquitectura tradicional del nostre país i dels països de la nostre àmbit  cultural . Conèixer-los, mantenir-los, utilitzar-los, és un repte i un compromís per al llegat de les futures generacions.


Miquel Cañellas (secretari-cordinador GDP) 






GALERIES DE CAMPANARS A ALBUMS PICASSA:  de miqueldevic
























Els campanars protagonistas
        7-05-2012
Els Sants més “campaners” de tots
      29-03-2012
Espai Oliba i campanar romànic
        4-04-2012
Obres rehabilitació campanar de la  Catedral
      24-08-2011
Visita al Campanar de Centelles

      19-05-2011

Imatges en moviment d’una vista a un campanar

      10-04-2011
Visita al campanar de la Pietat

      30-03-2011
Comunicat  GDP sobre el Campanar de la Pietat
        3-09-2009
Recta final d’una obra emblemàtica
        5-05-2009
Rellotge de Vic. Símbol i patrimoni
        5-01-2009
La Pietat de Vic: una restauració històrica
        7-10-2008




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada