9 de juny 2012

El GDP amb el Dia de la Memòria

CAMPANADES D'HOMENATGE

Una oportunitat única de revifar un element patrimonial oblidat



Aquest diumege a les 7 de la tarda Catalunya sentirà a l'unisò una munió de  campanars d'arreu del país. Més de 170 torres de guaita, de campaneria, fars, obeliscs , gegants de pedra, veu del poble o veu de Déu sovint oblidats, faran de tornaveu a una crida per la llengua, una crida per a honorar Jacint Verdaguer, el nostre poeta per excel.lència i recordar amb  sentiment tots aquells que ens han salvat  la parla. Una oportunitat per "dona corda" i vida a les associacions de campaners, massa poques encara a casa  nostra, però que amb la projecció mediàtica d'aquesta convocatòria, poden sortir reforçades per la difusió de les seves activitats, sovint oblidades sinó menystingudes, pels responsables polítics i gestors culturals.  

Alenar i donar a conèixer les activitats de la  "Confraria de Campaners de Catalunya" que compta amb grups actius a Esparreguera, Cervera, Os de Balaguer, les Borges Blanques i Sant Feliu de Llobregat, pot ser un objectiu ben lloable, paral.lel i no excloent a la crida patriòtica i cultural d'aquesta convocatòria a la que tots ells s'hi han sumat amb il.lusió i un entrega incondicional.

Una oportunitat única, la d'aquesta crida del dia 10 de juny,  per a endinsar-nos i pujar virtualment i realment dalt d'aquestes torres eclesiàstiques i civils, palplantades des de fa segles a la majoria dels nostres pobles i ciutats  i que els donen, amb la seva presència monumental i arquitectònica, un caràcter definit i una identitat.

Emmudits sovint, desconeguts per molts , deixats de banda a voltes degut a la manca de culte o a l'excés de tecnificació que fa innecessaris els tocs manuals amb la  la presència física del guaita o campaner a dalt la torre.  Una realitat que ha propiciat el fet de deixar unes campanes encimbellades i solitàries, sense que ningú les  vetlli, les repari, les tracti i les amoroseixi com a elements vius d'un patrimoni sonor immaterial, que ha acompanyat la vida dels nostres avantpassats. Uns elements sonors, dignes de conservar, recuperar i de donar a conèixer als joves d'avui en tant que valor patrimonial i llegat espiritual per a les generacions futures.

Es per això i des del nostre àmbit, que el GDP dona suport a tot allò que es faci en la direcció de recuperar aquests símbols: els campanars i les campanes, divulgant el seu coneixement i la seva història,  promocionant nous grups de campaners, promovent activitats entorn del campanar i vinculant-los a la festa i a la celebració religiosa i popular. Tot això  des d'un ús respectuós i dins del marc pactista entre l'element civil i l'eclesiàstic que n'ostenta  en molts casos la propietat, a canvi d'un manteniment, incorporació o reparació d'elements  sustentants, jous i campanes, millores en la seguretat i l'accés, polidesa de lloc, treballs de neteja, enllumenat etc.

Tot de cara a fer possible que el campanar, allò tan comú i tant particular alhora, patrimoni monumental i identitari de la pràctica  majoria de pobles, viles i ciutats, deixi de ser el gran desconegut...o el gran oblidat. Toquem les campanes. Fem ben nostre i ben viu el campanar  ¡¡¡


Miquel Cañellas
(secretari-coordinador GDP)
























* asociacions de campaners de catalunya *


CAMPANERS DE CERVERA
http://campaners.ecervera.cat/Home/_H4QS29qxa701iTG5_wdA1SQEAaF-O5jRfD8gd1brbCa_EbO9dnLBrg


AMICS DEL CAMPANAR D'ESPARREGUERA 
http://www.amicsdelcampanar.com/

CONFRARIA DE CAMPANERS DE CATALUNYA
http://www.casacota.cat/teranyina?num=1195251399

CAMPANERS DE SANT FELIU DE LLOBREGAT
http://campaners.com/php/textos.php?text=1041

TROBADES DE CAMPANERS A OS DE BALAGUER
http://www.trobadacampaners.com/cat/index2.htm




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada