19 de maig 2012

La troballa d'una arqueta al Museu Episcopal

L'arqueta dels sants Màrtirs de Manlleu, té patró i té nous Goigs


Gràcies a uns treballs de documentació sobre les tradicions i les relíquies dels sants, el manlleuenc Joan Arimany va descobrir fa uns mesos que l’arqueta relacionada inicialment amb el culte a sant Antoni de Pàdua i que es troba al Museu Episcopal de Vic, era ni més ni menys que l’antic reliquiari folrat de plata repujada fet al segle XVII en uns taller d’argenteria vigatans, Aquesta arqueta havia contingut anteriorment les relíquies dels sants Màrtirs de Manlleu, fins l'inici de la guerra civil, que van ser sostretes de la llar familiar on les havien custodiat per tal d’evitar-ne el seu saqueig o profanació.


Conferència-exposició sobre la història de l'arqueta dels màrtirs de Manlleu

L’acte de presentació de l’arqueta , amb l’exposició de la troballa i la identificació va tenir lloc el  divendres dia 18 de maig a l’església parroquial  de Santa Maria de  Manlleu i va  comptar amb la col·laboració de Toni Donada, l’artista i dibuixant dels gravats dels Goigs i del mateix  Joan Arimany autor de l’estudi i coordinador dels treballs de recerca i divulgació sobre l'arqueta dels Màrtirs manlleuencs. 

Després de la conferència-exposició que va ser seguida amb molt d’interès per part del públic,  mossèn Josep M. Riba actual director del MEV, va tenir paraules d’agraïment pels autors del treball del que va ressaltar amb èmfasis  l’aportació de Joan Arimany com a investigador i estudiós  de les tradicions populars, en la seva vessant particular dedicada al culte als sants i les seves relíquies. El resultat final després de la investigació, tot i que en l’actualitat les relíquies han desaparegut, no hauria de ser impediment -segons el director del MEV-  per  dedicar a l’arqueta una contemplació conscient des de la vessant històrica, artística, sentimental i espiritual fins i tot. Per això Mn. Riba va fer extensiva la felicitació als manlleuencs al mateix temps que convidava al rector de la parròquia i feligresos  a visitar l’arqueta dels Sants Màrtirs en la seva actual ubicació, localitzada dins la col·lecció de peces d’orfebreria litúrgica del Museu Episcopal de Vic.

Al final de l’acte el cor parroquial de Santa Maria de Manlleu dirigit per Joan Usart va interpretar els nous  Goigs dedicats al "Retrobament  de l’arqueta"  amb música del santquirzenc Josep Capdevila i lletra actualitzada per Nora Vela de l’associació d'Amics dels Goigs.       M.C.




Llegeix més detalls i observa les imatges a la Web
http://devocioteca.blogspot.com.es/




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada