20 d’abr. 2012

El "Diccionari de Sants Històrics Catalans"

Una interessant presentació a l'Albergueria de Vic
al costat d'un documentat estudi sobre els sants Patrons de la ciutat 

Joan Arimany va presentar aquest passat dimarts dia 17 d’abril a l’Albergueria romànica de Vic el llibre Diccionari de Sants Històrics Catalans. El seu editor Jordi Suades, director de “Farell Edicions”, va fer un resum de l’obra del manlleuenc, especialista en l'estudi de temes relacionats amb elements de la  pietat popular i donà a conèixer el perfil biogràfic del seu autor que ja havia presentat el  llibre amb anterioritat a la biblioteca pública de Manlleu  el passat mes de desembre. 

Aquest volum de la col·lecció La Talaia, presenta tot un recull de vides de sants i santes , relacionats per naixença o activitat al nostre país, en el que s’allunya voluntàriament del  pietisme religiós o del panegíric ensucrat i aborda el personatge històric o mític més aviat amb un “tractament àgil, respectuós però sense prejudicis”, que segons va remarcar Suades mereix l’interès dels qui volen conèixer de prop l’origen dels nostres costums, creences i tradicions.

La segona part de l’acte va anar  a càrrec de l’autor manlleuenc que a través d’una conferència va mostrar als presents una interessant  documentació històrica des del punt religiós i antropològic dels diferents patrons i copatrons que al llarg dels segles ha tingut la ciutat de Vic. A través de sengles fitxes que projectà en pantalla, i després de fer un repàs històric a les motivacions que van produir els diferents relleus i substitucions d’aquests patrons, Joan Arimany situà damunt d’un gràfic els punts de la ciutat on encara avui hi perviu la petja d’aquests personatges (San Just, els sants Màrtirs i Sant Miquel dels Sants) en forma d’icones situades en fornícules o en majòliques. Gràfic que reproduïm més avall.

Finalment  en un darrera nota patrimonial i documentada ubicà per al públic, les imatges dels antics copatrons (Santa Escolàstica i Sant Bernat Calbó) que havien format part, al costat dels Patrons històrics, del conjunt de figures escultòriques situades hieràticament a  la cornisa superior de la façana neoclàssica de la Catedral de Vic i que es varen  destruir en ocasió de la contesa bèl.lica del trenta sis.

Una peculiaritat, la de la presència dels patrons  i copatrons de la ciutat de Vic a la façana de la Catedral, desconeguda del tot per una gran majoria i que el GDP confia poder reposar novament en un immediat futur en tan que elements patrimonials i d'ornamentació propis d'aquest  tipus d'edifici religiós, així que s'acabi el procés de reparació de teulades de la girola i absis de la Catedral, iniciat després que el proppassat dia 3 d'abril, s'inauguressin les obres de rehabilitació del cloquer romànic.


Amb aquest esquema, l'autor del llibre ens presenta la ubicació de les capelletes 
votives dels sants patrons de Vic situades en diferents indrets de la ciutat. 
Les vermelles corresponen als Sants Màrtirs i les verdes a sant Miquel dels
 Sants.  Sant Just , antic patró de partida episcopal, sols compta amb l'església 
gòtica que duu el seu nom (representat en color blau )




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada