5 de març 2012

Columnes inclinades "rara avis" de l'arquitectura popular



La columna inclinada: un segell d'origen del Mercadal de Vic

Model del que van ser el primers porxos del mercadal  abans de senyorejar amb pilars i arcades de pedra, la columna inclinada de la plaça major de Vic, és sens dubte la més antiga de totes les del clos porticat " lo rotlo que hi ha al mercadal" frase que conté la denominació  més arcaica d'aquesta àgora i mercat. Una icona, la d'aquesta peça mineral singular, que juntament amb l'embigat de fusta que sosté l'edifici que s'hi encavalla, representa la imatge plàstica més primitiva d'aquest antic clos comercial i urbà de Vic, citat documentalment des del segle Xè : ànima, batec i personalitat de la seva ciutadania.







Un edifici amb façana a la plaça del mercat ...

La reconstrucció de tot l'edifici que fa xamfrà amb el carrer de les Neus, va suposar la permanència durant els quatre  anys que van durar les obres, d'una potent bastida que relligava i sotenia els paraments segurs damunt sengles columnes i pilars d'una àmplia afaçana que s'ha rehabilitat amb nou arrebossament, la recuperació de les majòliques d'una capelleta anterior i la preservació, amb un armillatge de biguetes metàl.liques, de l'excepcional i única columna inclinada del mercadal. 







Mèritòria preservació d'un element original ....

La  cura amb que es va dur a terme la preservació del llenç de façana de l’edifici que s’obre al Mercadal de Vic partint del carrer de les Neus (antic portal de Gurb) juntament amb la preservació acurada de la única columna, inclinada d’aquesta plaça monumental del nostre país, suposa de fet un model de bones pràctiques de com preservar un llegat arquitectònic amb valor de patrimoni públic, quan la vellúria de l'estructura interna de l'habitatge que s'hi estintola, reclama una actuació dràstica de remodelació, adequació i habitabilitat.

Detall del capitell amb
el nou cap de biga
Armillatge sencer que
protegeix la columna
L'estructura fixa el pilar
i el protegeix dels cops
accidentals



Obra acabada i vitalitat comercial ...

El carrer de les Neus, un accés històric al Mercadal de Vic és encara conegut avui amb la denominació popular de carrer de la Mare de Déu de la Llet, per la fornícula amb la Verge i el nen que s'hi estatgen. L'edifici que s'obre al Mercadal, recentment rehabilitat, ha acollit al llarg dels darrers cent anys, entre d'altres activitats, un argenteria-joieria, una sombrereria, botiga de calçats, una merceria, un "colmado" amb venda de gra cuit, una  quincalleria i una històrica  ferreteria que tancà les seves portes a la Plaça l'any 2007. Després de la rehabilitació i reconstrucció de l'edifici , la planta comercial sota la porxada s'obre novament a la vitalitat comercial a través de nous productes i nous colors. Sumat al respecte mantingut pels elements patrimonials, és una bona notícia.















Capelleta de  Mare de Déu
de la Llet. L'original es troba
actualment al Museu Episcopal








El "secret" i la preservació de l'osca....


L'estretor de l'escanyall d'aquest carrer i la vitalitat comercial del mateix  -pas obligat  des del portal de Gurb, d'una infinitat de carruatges que al llarg dels segles varen utlitzar aquest accés al Mercadal-  ha produït en el fust mineral de la columna un desgast inesborrable degut a l'inevitable rosec dels dels eixos dels carros que s'hi atansaven, una particularitat afegida a la seva artificiosa  inclinació.
D'altra banda  les característiques  erosives de la pedra de Folgueroles, aconsellen l'aplicació d'un tractament de compactació de la làmina externa de la columna que caldria compactar en la prevenció de nous "accidents" atiats per vianants maldestres que confonen el patrimoni amb fulles de pa d'àngel o  amb llesques de crocant.  Les imatges que presentem són el testimoni d'un procés de degradació ben  recent que caldria aturar.








Un botó de roda, l'escultor involuntari d'una columna
desgastada  pel tràfec secular de milers de carruatges
 

















VIC.- La Rambla del Carme, prop  del portal de Gurb, atepeïda
de carruatges en un dia de mercat  (vers 1890-1895) 








Corvatures de la columna abans de la pèrdua














S'ha iniciat el procés d'escrostonament 


Danys produïts el dia 17de gener  de 2012

Recull de fragments trobats  i recollits al peu de la columna 
Detall d'un fragment arrencat i caigut



























MÉS COLUMNES EN ALTRES INDRETS ....

No és una exclusiva vigatana la  de posseir en patrimoni, elements arquitectònics amb aquesta peculiaritat. Les columnes i pilastres que presentem a continuació, potser podrien trobar companyia  amb l'aportació de noves "descobertes" fetes amb la càmera fotogràfica dels nostres seguidors.  Santa Coloma de Queralt, d'antiga jurisdicció del bisbat de Vic, el Barco de Avila i La Alberca (Salamanca)  són ara com ara tres exemples originals d'una mostra que oferim com a primícia i que els nostres lectors, si en coneixen més , ens podrien ajudar a ampliar.  

Pilastres inclinades de la
magnífica plaça medieval
de La Alberca (Salamanca)
Voltes de llevant de la plaça
de Sta Coloma de Queralt
 a la Segarra
Columnes inclinades dels
porxos de la Plaza Mayor
del Barco de Avila

L'observació d'aquest tipus de fenomen arquitectònic involuntari, suggereix, a banda  de curiositat i estupefacció per la seva tossuda determinació a contra plomada, un munt de preguntes sobre com s’ha produït aquest  petit desplaçament al llarg dels segles  i com s’han inclinat columnes i pilars sense rompre's ni posar en perill l'edifici que s'hi sosté.



////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Des d’aquest bloc, animem als nostres seguidors a aportar teories plausibles d'aquest fenomen curiós i augmentar si és possible el recull d’imatges d'altres columnes o pilars amb característiques  semblants, que us hagueu trobat viatjant pel món. Peces insòlites que acaben  essent , per als qui les tenim  aprop i a la vista, una "raresa" patrimonial a preservar.Envieu imatges i notes a: gdpvic@gmail.com



Imatge nocturna del Mercadal de Vic amb una vista emboirada de l'arbre de Nadal i el Rellotge de Plaça. En primer terme la columna inclinada del carrer  Mare de Déu de les Neus. foto d'Arxiu: Miquel S. Cañellas 





2 comentaris:

  1. Enhorabona pel treball!
    Hi ha bastants pobles que encara conserven aquests elements de les places porticades, i alguna cantonada també inclinada. No només hi ha columnes amb aquesta particularitat.
    De fet, conec almenys un cas de tota una façana d'aquesta manera, la part baixa amb una forta inclinació.
    Quan pugui us en faré arribar alguna foto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'observació. Esperem les imatges per a complementar la col.lecció de "rareses" arquitectòniques.

      Elimina