1 de jul. 2012

Sant Miquel Xic: un padró amb greu inclinació

Padró o capelleta, Sant Miquel Xic és un menut oratori de finals del barroc,  estrenat l'any 1779 en ocasió de la beatificació de Miquel Argemir i Mitjà, el frare trinitari nascut a Vic, que més endavant seria proclamat Sant i patró de la ciutat. El padró, construït i sufragat pels vigatans es troba situat al sector nord-llevant de la ciutat, a la sortida de Vic en direcció a Roda de Ter. Un lloc on la tradició hi situava una vinya dels seus pares.                                                                                                                   

La capella, avui mateix, semblantment com també lamentava  Joaquim Salarich, 75 anys després de la seva construcció, deixa molt que desitjar. L'any 1862, en ocasió de la celebració de les festes de canonització del nou Sant, el primer Cronista de la Ciutat, ja clamava per la seva necessària restauració.                         

L'any 1991, en ocasió del IV Centenari de naixement de Sant Miquel , una comissió de ciutadans de Vic, varen arranjar alguns desperfectes de la porta i la capella, i finançaren la col.locació d'una majòlica al.lusiva  a la vida dels Sant, que va substituir un anterior baix relleu escultòric on s'hi podia contemplar una imatge de Sant Miquel dels Sants,encara menut, rebolcat dins dels arços en actitud penitencial.                                   

L'actual situació  -arquitectònicament inestable-  de la capelleta de Sant Miquel Xic,  ( viva entre dubtes del  si caic, si no caic )   creiem que urgeix una actuació d'apuntalament a fi efecte d'evitar el colapse definitiu d'aquesta simbòlica i tradicional construcció, que encara representa, més enllà d'un testimoni de la devoció dels vigatans pel seu patró celestial, un efecte patrimonial a socórrer just a la ratlla fronterera on acaba la ciuat i comencen els camps de blat.                                                                      















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada