27 de juny 2012

Fornícules i capelletes de carrer


Visita a un patrimoni omnipresent i mig oblidat


Durant quatre diumenges del mes de juny l'Oficina de Turisme de Vic, ha organitzat una sèrie de visites guiades pels carrers del nucli antic amb una finalitat gairebé, es podria dir, inèdita: conèixer una mostra de les més de setanta capelletes de carrer ubicades en façanes, murs i paraments  d’alguns estatges i finques particulars de la ciutat. Dins de l’activitat proposada, el grup, acompanyat dels guies  de la visita, Xavier Cervera i Joan Arimany, realitza la visita i gaudeix dels comentaris, a peu de capella, d’unes trenta dues mostres d’aquesta manifestació de religiositat popular present sobretot, als carrers del nucli antic.

La visita que comentem i que el GDP, va tenir la sort de poder seguir el passat diumenge dia 24 de juny, de la ma de Joan Arimany, especialista en l’estudi d’aquestes capelles i d’altres manifestacions de religiositat popular,va consistir en un recorregut que es va iniciar al carrer de la Ciutat, amb el comentari sobre les dues primeres capelles de la via: Santa Maria, a la façana dels escultors Puntí i Sant Miquel dels Sants que ocupa l’entrada noble de l’ajuntament. El grup va dirigir-se tot seguit  al carrer de sant Miquel dels Sants, per aturar-se davant la casa natalícia del patró de la ciutat i desembocar posteriorment a la plaça de la Catedral on es va fer esment  i explicació detallada de la ubicació de les antigues estàtues dels patrons i copatrons de Vic a la façana neoclàssica de la Seu. 


 El camí va transcórrer acte seguit pel davant del Museu Episcopal i la font de Santa Maria sota el cloquer, seguint cap al  carrer dels Dolors, pont romànic, antiga torre de Sant Francesc, Portalet i carrer dels Àngels, plaça de la Pietat i carrer de sant Sadurní per travessar l’antic carreró de l'Embrolla, avui de sant Vicenç i entrar a la rambla del Passeig.  Finalment el grup s’atansà, de la ma de Joan Arimany, al carrer de Gurb, amb la visita comentada a la  interessant capella de doble nivell dedicada a Sant Albert i la Mare de Déu del Carme.  La visita es va donar per acabada davant l’escultòrica peça dels dos sants Màrtirs, Llucià i Marcià antics patrons de la ciutat, ubicats a la fornícula de la paret posterior de l'Ajuntament, a l’entrada de la Plaça del Pes. 

Una visita interessant que mostra molts detalls de peces sovint desateses i mig oblidades, però que parlen de la història de la ciutat, dels seus patrons, de les seves creences, orientacions espirituals i devocions. Unes capelletes i fornícules que des del nostre punt de vista, i més enllà de la seva condició d’elements de religiositat popular, paga la pena de mantenir, vetllar i dignificar com a elements del nostre patrimoni artístic i arquitectònic. 

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada