29 de març 2012

Espai bisbe Oliba i cloquer de la seu de Vic

Apunt  d'inaugurar l'obra de rehabilitació del campanar de la Catedral i malgrat les crítiques que des del punt de vista patrimonial ha fet el GDP en relació a alguns aspectes de l'obra en qüestió, volem veure en positiu la iniciativa que representa el nou espai interactiu de comprensió històrica, dedicat al Bisbe Oliba i que s'inaugura aquest dissabte matí, dia del Mercat del Ram, al Museu Episcopal. Això al costat de la possibilitat real, per part del públic, d'accedir al  cloquer  romànic recentment restaurat, obrirà nous finestrals al saber, a la curiositat i al coneixement històric de tot el conjunt visitable (exposició del MEV i cloquer d'Oliba) al costat de l'al.licient d'accedir a un dels cimals més emblemàtics i "màgics" de la ciutat de Vic.




*Agraïm la deferència d'Osona.com  per  l'article recentment publicat al seu diari  Digital i transcrit íntegrament al nostre Bloc amb la inclusió de la imatge fotogràfica, procedent del mateix mitjà.   



El Museu Episcopal de Vic dedica un espai 
a la figura del bisbe Oliba
El nou centre d’interpretació serà inaugurat dissabte  a dos quarts d'onze del matí pel president de la Generalitat, Artur Mas. El visitant podrà fer un recorregut virtual pels comtats catalans de l’any 1000.


El proper dissabte, dia 31 de març, a les 10:30 h s’inaugurarà el nou Espai d’interpretació d’Oliba al Museu Episcopal de Vic (MEV). L’acte serà presidit pel president Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que també inaugurarà la restauració del campanar romànic de la catedral de Vic, construïda pel bisbe Oliba.

Un audiovisual explica en uns cinc minuts el context històric en què va viure Oliba –nascut a Besalú l’any 971 i mort a Sant Miquel de Cuixà el 1046– fill i germà de nobles de la més alta nissaga catalana. Els visitants coneixeran l’Oliba pacificador i impulsor de les assemblees de Pau i Treva, la primera gran resposta a la violència que els senyors feudals exercien contra el poble. Finalment, seguiran l’Oliba infatigable viatger i constructor i renovador de monestirs, esglésies i catedrals; un dels grans impulsors de l’art romànic català.

Amb la taula interactiva, els visitants es podran endinsar en el territori vinculat a Oliba que permet fer un recorregut virtual pels comtats catalans de l’any 1000. Seguint els seus passos que van recórrer incomptables vegades la geografia d’aquella Catalunya incipient, trobaran informació i imatges de Ripoll i Cuixà d’on va ser nomenat abat l’any 1008. A partir d’aquell moment l’activitat d’Oliba serà incessant: va ser bisbe de Vic el 1017, funda el monestir de Montserrat i el de Sant Miquel de Fluvià, organitza o reforma els monestirs de Sant Martí del Canigó i Sant Feliu de Guíxols. Constructor de temples, impulsa les obres de les basíliques de Ripoll i Vic, on resta en peu el superb campanar romànic de la catedral que es pot veure des de l’amplia finestra del vestíbul del Museu, com si fos una obra més de les col•leccions.

Tot plegat es completa amb una guia multimèdia que proposa un recorregut per la magnífica col•lecció d’art romànic del MEV, que permet descobrir les obres que guarnien les esglésies, monestirs i catedrals medievals de la Catalunya Vella. Aquesta guia multimèdia està a disposició dels visitants i també és una aplicació per a telèfons mòbils, adaptada per als sistemes Apple i Android que es pot descarregar gratuïtament. A més d’oferir un recorregut i informació sobre les peces, també hi ha vídeos sobre temes diversos com l’aspecte que oferien els edificis romànics, com es va descobrir el Davallament d’Erill o l’arrencament de les pintures murals i el seu trasllat als museus.

Des del punt de vista administratiu, l’Espai Oliba és el resultat del desplegament del projecte Interreg “Oliba, fundador d’Europa”, cofinançat per la Unió Europea i impulsat pel Consorci Ripollès Desenvolupament, la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, el consell General dels Pirineus Orientals i l’Associació Cultural de Cuixà. Aquest projecte proposa una ruta transfronterera  que recorre els principals escenaris de la vida i l’obra d’Oliba amb dues propostes de recorregut: una primera ruta a peu, a través d’un sender que uneix Montserrat amb Sant Miquel de Cuixà i Sant Martí del Canigó, i una segona en cotxe, travessant carreteres convencionals. En tots dos casos el recorregut permet conèixer i gaudir d’alguns dels indrets, paisatges i monuments més representatius del patrimoni material i immaterial dels antics comtats catalans.

MES INFORMACIÓ A : osona.com Actualitzat el 28/03/2012 a les 10:46h
http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/31058/museu/episcopal/vic/dedica/espai/figura/bisbe/oliba 



*ARTICLES RECENTS DEL GDP SOBRE EL CLOQUER DE LA CATEDRAL DE VIC*


http://gdpvic.blogspot.com.es/2012/01/campanar-de-la-catedral-un-xic.html
http://gdpvic.blogspot.com.es/2012/02/campanar-de-vic-el-secret-mes-ben.html
http://gdpvic.blogspot.com.es/2011/08/vic-obres-de-rehabilitacio-del-campanar.html

Un article de Miquel S. Cañellas a la Revista Vic (juliol 2011)
http://campaners.com/php/textos.php?text=4725

Un article de Jordi Bancells al "Més Osona"  (març de 2012)
http://www.mesosona.cat/index.php?seccio=noticies&accio=veure&id=18538

Album de fotos de la rehabilitació a galeria Picasa del GDP
https://picasaweb.google.com/gdpvic/CampanarDeLaCatedralDeVicRehabilitacio20082012








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada