La columna inclinada: un segell d'origen del Mercadal de Vic
Model del que van ser el primers porxos del mercadal abans de senyorejar amb pilars i arcades de pedra, la columna inclinada de la plaça major de Vic, és sens dubte la més antiga de totes les del clos porticat " lo rotlo que hi ha al mercadal" frase que conté la denominació més arcaica d'aquesta àgora i mercat. Una icona, la d'aquesta peça mineral singular, que juntament amb l'embigat de fusta que sosté l'edifici que s'hi encavalla, representa la imatge plàstica més primitiva d'aquest antic clos comercial i urbà de Vic, citat documentalment des del segle Xè : ànima, batec i personalitat de la seva ciutadania.
Un edifici amb façana a la plaça del mercat ...
La reconstrucció de tot l'edifici que fa xamfrà amb el carrer de les Neus, va suposar la permanència durant els quatre anys que van durar les obres, d'una potent bastida que relligava i sotenia els paraments segurs damunt sengles columnes i pilars d'una àmplia afaçana que s'ha rehabilitat amb nou arrebossament, la recuperació de les majòliques d'una capelleta anterior i la preservació, amb un armillatge de biguetes metàl.liques, de l'excepcional i única columna inclinada del mercadal.
Mèritòria preservació d'un element original ....
La cura amb que es va dur a terme la preservació del llenç de façana de l’edifici que s’obre al Mercadal de Vic partint del carrer de les Neus (antic portal de Gurb) juntament amb la preservació acurada de la única columna, inclinada d’aquesta plaça monumental del nostre país, suposa de fet un model de bones pràctiques de com preservar un llegat arquitectònic amb valor de patrimoni públic, quan la vellúria de l'estructura interna de l'habitatge que s'hi estintola, reclama una actuació dràstica de remodelació, adequació i habitabilitat.
Detall del capitell amb el nou cap de biga |
Armillatge sencer que protegeix la columna |
L'estructura fixa el pilar i el protegeix dels cops accidentals |
Obra acabada i vitalitat comercial ...
El carrer de les Neus, un accés històric al Mercadal de Vic és encara conegut avui amb la denominació popular de carrer de la Mare de Déu de la Llet, per la fornícula amb la Verge i el nen que s'hi estatgen. L'edifici que s'obre al Mercadal, recentment rehabilitat, ha acollit al llarg dels darrers cent anys, entre d'altres activitats, un argenteria-joieria, una sombrereria, botiga de calçats, una merceria, un "colmado" amb venda de gra cuit, una quincalleria i una històrica ferreteria que tancà les seves portes a la Plaça l'any 2007. Després de la rehabilitació i reconstrucció de l'edifici , la planta comercial sota la porxada s'obre novament a la vitalitat comercial a través de nous productes i nous colors. Sumat al respecte mantingut pels elements patrimonials, és una bona notícia.
Capelleta de Mare de Déu de la Llet. L'original es troba actualment al Museu Episcopal |
El "secret" i la preservació de l'osca....
L'estretor de l'escanyall d'aquest carrer i la vitalitat comercial del mateix -pas obligat des del portal de Gurb, d'una infinitat de carruatges que al llarg dels segles varen utlitzar aquest accés al Mercadal- ha produït en el fust mineral de la columna un desgast inesborrable degut a l'inevitable rosec dels dels eixos dels carros que s'hi atansaven, una particularitat afegida a la seva artificiosa inclinació.
D'altra banda les característiques erosives de la pedra de Folgueroles, aconsellen l'aplicació d'un tractament de compactació de la làmina externa de la columna que caldria compactar en la prevenció de nous "accidents" atiats per vianants maldestres que confonen el patrimoni amb fulles de pa d'àngel o amb llesques de crocant. Les imatges que presentem són el testimoni d'un procés de degradació ben recent que caldria aturar.
VIC.- La Rambla del Carme, prop del portal de Gurb, atepeïda de carruatges en un dia de mercat (vers 1890-1895) |
Corvatures de la columna abans de la pèrdua |
S'ha iniciat el procés d'escrostonament |
Danys produïts el dia 17de gener de 2012 |
Recull de fragments trobats i recollits al peu de la columna |
Detall d'un fragment arrencat i caigut |
MÉS COLUMNES EN ALTRES INDRETS ....
No és una exclusiva vigatana la de posseir en patrimoni, elements arquitectònics amb aquesta peculiaritat. Les columnes i pilastres que presentem a continuació, potser podrien trobar companyia amb l'aportació de noves "descobertes" fetes amb la càmera fotogràfica dels nostres seguidors. Santa Coloma de Queralt, d'antiga jurisdicció del bisbat de Vic, el Barco de Avila i La Alberca (Salamanca) són ara com ara tres exemples originals d'una mostra que oferim com a primícia i que els nostres lectors, si en coneixen més , ens podrien ajudar a ampliar.
Pilastres inclinades de la magnífica plaça medieval de La Alberca (Salamanca) |
Voltes de llevant de la plaça de Sta Coloma de Queralt a la Segarra |
Columnes inclinades dels porxos de la Plaza Mayor del Barco de Avila |
L'observació d'aquest tipus de fenomen arquitectònic involuntari, suggereix, a banda de curiositat i estupefacció per la seva tossuda determinació a contra plomada, un munt de preguntes sobre com s’ha produït aquest petit desplaçament al llarg dels segles i com s’han inclinat columnes i pilars sense rompre's ni posar en perill l'edifici que s'hi sosté.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Des d’aquest bloc, animem als nostres seguidors a aportar teories plausibles d'aquest fenomen curiós i augmentar si és possible el recull d’imatges d'altres columnes o pilars amb característiques semblants, que us hagueu trobat viatjant pel món. Peces insòlites que acaben essent , per als qui les tenim aprop i a la vista, una "raresa" patrimonial a preservar.Envieu imatges i notes a: gdpvic@gmail.com
Enhorabona pel treball!
ResponEliminaHi ha bastants pobles que encara conserven aquests elements de les places porticades, i alguna cantonada també inclinada. No només hi ha columnes amb aquesta particularitat.
De fet, conec almenys un cas de tota una façana d'aquesta manera, la part baixa amb una forta inclinació.
Quan pugui us en faré arribar alguna foto.
Moltes gràcies per l'observació. Esperem les imatges per a complementar la col.lecció de "rareses" arquitectòniques.
Elimina