24 de nov. 2011

Ponts històrics de Vic: monuments desassistitsEL GDP RECLAMA ATENCIÓ I ACTUACIONS IMMEDIATES
Amb aquesta nota, el GDP amplifica i denuncia el que s'ha convertit amb el pas del temps en una situació lamentable de deixadesa en relació el nostre patrimoni monumental. Es tracta de dos ponts històrics d'entrada a la ciutat: el pont romànic de Queralt i el pont gòtic del Remei. Aquest darrer,el del Remei, recentment "lesionat" per l'actuació insensible d'una ma que li arrencà un dels carreus del contrafort. Una actuació incívica facilitada per la manca  d'una intervenció urgent, que relligui amb un material de cohesió aquests esperons i d'altres elements del pont. És per això que urgeix una actuació que aturi l'estat general de degradació d'aquest monument històric. (VIC,24-Nov.2011) 
El pont gòtic del Remei


Malgrat ser un dels monuments importants del patrimoni civil i arquitectònic de la ciutat de Vic, el pont gòtic del Remei , construït per ordre de Jaume I i finalitzat a principis del segle XIV, deixa molt que desitjar si ens referim al seu manteniment actual. Els dos contraforts del cantó meridional, escapçats l'any 1911 a fi efecte de facilitar el pas a la nova carretera de Sentfores, fa temps que denoten abandó  i enrunament. Si en alguna ocasió, aquests contraforts fallits ja han estat objecte de desassistiment i arrencada voluntària de petits fragments, que han anat a parar al riu, ara mateix la situació s'ha fet més greu per la pèrdua des de principis del mes d'octubre, d'un voluminós carreu que jau a la llera sense que  res ni ningú en faci cas ni es disposi un pla per a la seva reposició que hauria d'anar acompanyada per una regeneració i rehabilitació general d'ambdós contraforts.  El temps d'espera, des que alguna ma gens innocent precipités la peça mineral al riu, és  més que suficient per a posar-hi una sol.lució definitiva que tingui en compte l'estat general del monument. 


Les dues imatges corresponen al mateix esperó del pont mirat des dels dos cantons 
A l'esquerra el buit d'on s'ha extret el carreu estimbat. Ala dreta l'estat general del contrafort.
(cliqueu damunt la Foto per augmentar )

     A l'esquerra el carreu caigut a l'espera que una mà destra l'emplaçi al  seu lloc original
     A la imatge de la dreta ens podem imaginar el camí de baixada del voluminós carreu. 
     (cliqueu damunt la Foto per a augmentar-la)
                                  El pont romànic de Queralt


És el primer i el més antic del ponts de Vic. Construït al segle XI, ben segur sobre una antiga passera anterior o calçat damunt les  pilastres d'un pont romà, s'adreçava a l'entrada principal de la ciutat provinent de Barcelona per l'antiga via romana. Element constructiu integrat a la "strata francisca"  o camí de França fins a finals del segle XIII, quan prengué rellevància la nova entrada a la ciutat per sol ponent, degut a les disposicions de Jaume I i la construcció posterior, del pont gòtic del Remei. 

El Grup de Defensa del Patrimoni lamenta haver de pronunciar-se novament sobre l'estat d'un pont, el més antic, patrimonialment el més valuós, quan la mateixa imatge que reproduïm en aquesta secció ja va ser una de les peces de la mostra de l'exposició inaugural del grup el mes de juny de 2008 i ha estat motiu de diverses reivindicacions per part del GDP al llarg d'aquests tres anys.  


La situació general d'aquest monument  històric deixa força que desitjar i molt particularment la situació d'abandó i perill que presenta un dels pilars del cantó de muralla, al qual li falten un bon grapat de carreus al mateix nivell on la pilastra s'endinsa en l'aigua.. Cal urgentment una actuació que asseguri la base i dignifiqui el monument. És el mínim que es pot esperar en el context d'una ciutat que es ven per la seva història, la seva cultura i per l'estima dels seus monuments. Ens ho creiem ? Imatges reivindicatives del patrimoni, presentades a l'exposició del GDP -  juny de 2008


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada